top of page
ba9625e3-c8fd-4403-a470-4c64a4500d02.JPG

D'ON VA SORGIR LA PROPOSTA DEL CENTRE OBERT, EL PROJECTE I ELS OBJECTIUS

EL PROJECTE: Cita

EL PROJECTE

Aquest nou curs tenim ganes d’engegar, a poc a poc, un petit projecte de “Centre obert” on els nens i nenes del poble puguin venir-hi a reforçar el currículum escolar, a aprendre, a reflexionar i també a passar’s-ho bé. 


Oferirem reforç escolar a partir d’activitats vivencials i participatives, tallers de manualitats, jocs, esports, música, espectacles... i promourem la dinamització del poble i valors transversals com la sostenibilitat, la coeducació, l’atenció a la diversitat...


Les activitats es duran a terme a la Caseta d’en Modou, una caseta que Nguel du Saloum ha comprat i estan reparant per a convertir-la en el camp base del projecte. Aquesta caseta es troba al costat del camp de futbol on tots els nens i nenes i joves del poble es troben per a sortir a jugar. 


L’equip de treball estarà format per un o una representant de les famílies del poble, una persona adulta del poble amb habilitats per a dinamitzar activitats amb els nens i nenes, que treballarà amb nosaltres com a dinamitzador/a, voluntaris i voluntàries que s’animin a participar i jo mateixa, la Mar, que soc educadora social i mare.  

Aquest projecte el tira endavant la GIE Nguel du Saloum de Mar Lodj, amb la col·laboració de l’Associació Cultural Amics de l’Àfrica de Granollers.

EL PROJECTE: Texto
EL PROJECTE: Pro Gallery

ANTECEDENTS I JUSTIFICACIÓ

Fa uns anys que la Mar i l’Abdou van anar a viure en aquest petit poble rural del Delta del Sine Saloum: Mar Lodj. Ells formen una família catalana-senegalesa. L’Abdou, el pare, és senegalès i serer i la Mar, la mare, és catalana. Tenen 2 fills: la Sira i en Quim. Amb el temps que fa que estan a l’Illa han pogut conèixer el poble, la gent... i junts van detectar alguns punts febles que tenien ganes de col·laborar a reforçar. 

Tot va començar quan els seus fills van començar a anar a l’escola del poble. Des de la seva experiència, van detectar que la metodologia emprada no és ni participativa ni contempla els diferents ritmes i interessos dels nens i nenes. A l’escola no hi ha atenció a la diversitat. Els professors i professores no compten amb cap tipus de material pedagògic de suport i no es fan activitats artístiques, manuals, musicals, tecnològiques... 


Havent fet aquesta anàlisi, van compartir la seva preocupació amb altres famílies del poble. Aquestes van manifestar el seu interès per ampliar les possibilitats d’aprenentatge dels seus fills i filles, i la motivació per engegar un projecte on aquests poguessin “reforçar els continguts de l’escola, fer informàtica, reforçar el francès, llegir, pintar i jugar”. 

La proposta va anar agafant forma i al cap de poc ja parlàven de fer el que es podria conèixer com un projecte de “Centre Obert”, un servei fora de l’horari escolar on compensar les deficiències socioeducatives i donar suport, estimular i potenciar el desenvolupament.


En un primer moment es va considerar que l’escola del poble era el lloc idoni per acollir la proposta però tot i que alguns mestres ho veien amb bons ulls, el director –que és molt gran d’edat- no ho va aprovar ja que havia de demanar permisos a esferes superiors. Així doncs, de moment hem decidit engegar-ho des de la caseta d’en Modou, una caseta que hi ha al costat del terreny de futbol. La caseta serà el camp base on es guardarà el material i des d’on s’organitzaran les activitats, tot i que també se sortirà al carrer i a la plaça de tant en tant. 


Creiem que és un projecte que ha de començar perquè s’acabi d’entendre. “Aprendre jugant, vivint, compartint” és una activitat que s’esdevé en el dia a dia dels nens i nenes de l’illa, i l’educació en valors es fa al carrer de manera espontània... Aquest centre obert, a més, vol oferir la possibilitat de compensar aprenentatges escolars a partir d’activitats vivencials, lúdiques, d’obrir mires, de proposar alternatives... Treballar valors transversals com la participació social, la protecció del medi ambient, la coeducació i la igualtat de gènere, la multiculturalitat i la resolució de conflictes. 

EL PROJECTE: Texto

OBJECTIUS

​Objectiu general: 

Recolzar l’educació dels nens i nenes de Mar Lodj a partir d’un projecte que acompanyi el procés acadèmic dels i les alumnes, treballi per prevenir el fracàs escolar i promogui una joventut empoderada, més compromesa i responsable amb el seu entorn. 

Objectiu específic 1

Crear la infraestructura per engegar el projecte a partir de la participació: 

- Implicar la comunitat en el disseny i implementació del projecte. 

- Adequar l’espai de la Caseta d’en Modou.

- Crear l’equip de treball (educador/a del poble, voluntaris/ies). 

- Aconseguir material, fons econòmics i col·laboradores per realitzar les activitats. 


Objectiu específic 2

Engegar el projecte de Centre Obert i començar a proposar activitats pedagògiques, lúdiques i de reflexió. 

- Elaborar un programa d’activitats a partir de la participació de diferents actors (famílies, nens i nenes, tècnics i voluntàries) 

- Dur a terme les activitats programades. 

EL PROJECTE: Texto
bottom of page